Zonnepanelenliefhebbers opgelucht: Salderingsregeling blijft voorlopig behouden

rob jetten -Salderen

Zonnepanelenliefhebbers opgelucht: Salderingsregeling blijft voorlopig behouden

13 februari 2024

In een recente ontwikkeling in de Eerste Kamer is besloten dat de geliefde salderingsregeling voor zonnepanelen voorlopig behouden blijft. Het wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, heeft geen meerderheid kunnen krijgen. De twee grootste fracties, BBB en PvdA/GL, zullen naar verwachting tegen het plan stemmen, waardoor de regeling voorlopig intact blijft.

Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die eerder in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Zorgen variëren van de vrees dat zonder de salderingsregeling de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen met een beperkter budget.

Verschillende maatschappelijke partijen, waaronder de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Vereniging Eigen Huis en de Woonbond, hebben eveneens opgeroepen om niet in te stemmen met de afbouw van de regeling. Aan de andere kant hopen energiemaatschappijen juist op de afbouw.

Demissionair D66-minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) kon de zorgen niet volledig wegnemen. Senator Ferd Crone (PvdA/GL) geeft aan: “Nu lagere inkomens en huurders aan de beurt zijn, schrappen wij saldering niet. We gaan geen oude schoenen weggooien voor er nieuwe zijn.” Ook PVV, JA21, PvdD en SP hebben eerder al verklaard tegen het plan van Jetten te zijn.

Jetten benadrukte eerder dat het in stand houden van de salderingsregeling een gat van 2,8 miljard euro (opgesteld tot het jaar 2031) zou veroorzaken. Op dit moment zal er alternatieve dekking gezocht moeten worden om dit financiële hiaat te dichten. De informatie is gebaseerd op berichtgeving van De Telegraaf. De strijd tussen behoud van deze regeling en de noodzaak van financiële dekking blijft een cruciaal punt in het huidige politieke debat.

Wil je meer weten over zonnepanelen en wat deze regeling voor jou betekent? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek. Klik hier om direct een afspraak te maken.

Bron: Telegraaf

Is jouw dak geschikt?

Doe de gratis dakcheck