TenneT onthult ambitieuze plannen voor het grootste batterijpark van Nederland

Tennet Batterij opslag Zuid-Holland- Encore Solar

Het Grootste Batterijpark van Nederland: TenneT onthult ambitieuze plannen

In een opwindende ontwikkeling op het gebied van hernieuwbare energie zal TenneT binnenkort beginnen met de bouw van het grootste batterijpark van Nederland. Gelegen nabij het hoogspanningsstation Westermeerdijk, wordt dit project een cruciale schakel in het streven naar een duurzamere toekomst. De eerste fase van dit indrukwekkende project wordt verwacht in het midden van 2025 operationeel te zijn. Laten we eens nader bekijken wat dit batterijpark zo opmerkelijk maakt.

Hernieuwbare Energie in Noordoostpolder

De gemeente Noordoostpolder heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als een belangrijke speler op het gebied van hernieuwbare energie. Verschillende grote zonneparken worden momenteel ontwikkeld langs de Wester- en Noordermeerdijk. Deze parken, in combinatie met de bestaande windturbines in hetzelfde gebied, zorgen voor voldoende energie om maar liefst 400.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Essentiële Schakel voor Netstabiliteit

Het nieuw aangekondigde batterijpark zal fungeren als een essentiële schakel om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen. Het zal overtollige duurzaam opgewekte energie opslaan en deze beschikbaar maken op momenten waarop de zon niet schijnt of de wind niet waait. Dit zorgt voor een continue en betrouwbare energievoorziening, ongeacht de weersomstandigheden.

Indrukwekkende Omvang en Capaciteit

Wat dit project echt indrukwekkend maakt, is de omvang van het batterijpark. Met een opslagcapaciteit van maar liefst 1 gigawattuur (GWh) en een vermogen van 250 megawatt (MW) is dit het grootste batterijpark dat Nederland ooit heeft gezien. Ter referentie, een gigawatt is voldoende om ongeveer 1 miljoen huishoudens een uur van stroom te voorzien. Hoewel dit batterijpark deze immense capaciteit heeft, is het belangrijk op te merken dat het niet continu wordt ontladen, maar eerder dient als buffer tijdens perioden van verminderde zonne- en windenergie.

Een Mijlpaal in Duurzame Energie

Dit project vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de overgang naar schone en duurzame energie in Nederland. Het zal niet alleen de betrouwbaarheid van ons elektriciteitsnet vergroten, maar ook de weg effenen voor verdere ontwikkelingen op het gebied van groene energie. TenneT toont hiermee haar toewijding aan een schonere en groenere toekomst voor ons land. We kijken reikhalzend uit naar de voltooiing van dit opmerkelijke batterijpark en de positieve impact die het zal hebben op onze energievoorziening en het milieu.

Groene Energie Thuis

Zin in je eigen stukje groene energie thuis? Wacht dan niet langer! Ons team staat klaar om je gratis advies te geven over de perfecte thuisbatterij voor jou. Laat de experts je helpen om de juiste keuze te maken. Neem vandaag nog contact op en laten we samen groen gaan!

Is jouw dak geschikt?

Doe de gratis dakcheck