Afbouw salderingsregeling zonnepanelen: wat betekent dit voor jou?

Als je zonnepanelen hebt of overweegt om ze aan te schaffen, dan heb je waarschijnlijk al gehoord over de afbouw van de salderingsregeling door de overheid. Maar wat betekent dit eigenlijk voor jou als consument? In deze blog lees je alles wat je moet weten over de afbouw van de salderingsregeling en hoe je hierop kunt inspelen.

Wat is de salderingsregeling en waarom wordt deze afgebouwd?
De salderingsregeling is een regeling waarmee huishoudens en kleine bedrijven die zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen, deze elektriciteit kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet en kunnen wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Hierdoor betalen zij alleen voor de netto hoeveelheid elektriciteit die zij afnemen van het net.

Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen omdat deze regeling ervoor zorgt dat de overheid minder belastinginkomsten heeft en energieleveranciers extra kosten maken die zij doorberekenen aan alle klanten, waardoor het energietarief voor iedereen stijgt. Het kabinet wil deze kostenstijging tegengaan.

Hoe wordt de salderingsregeling afgebouwd?
Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Ieder jaar wordt de hoeveelheid saldering verminderd, tot aan 0% in 2031. Dit betekent dat je vanaf 2025 elk jaar iets meer betaalt voor de netto hoeveelheid elektriciteit die je afneemt van het net.

Wat betekent dit voor jou als consument?
Als je al zonnepanelen hebt, dan krijg je vanaf 2025 steeds minder terug voor de elektriciteit die je teruglevert aan het net. Dit betekent dat het financieel minder interessant wordt om zonnepanelen te hebben. Maar ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen een slimme investering. Zonnepanelen worden namelijk steeds goedkoper en efficiënter, en ze verdienen zichzelf nog steeds terug binnen een aantal jaren.

Als je nog geen zonnepanelen hebt, is het verstandig om deze nog vóór 2025 aan te schaffen. Op die manier kun je nog profiteren van de volledige salderingsregeling. Bovendien kun je na 2025 nog steeds geld besparen op je energierekening door zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen en deze te gebruiken op momenten dat de zon schijnt.

Hoe kun je inspelen op de afbouw van de salderingsregeling?
Als je al zonnepanelen hebt, kun je inspelen op de afbouw van de salderingsregeling door je energieverbruik beter af te stemmen op de momenten waarop de zon schijnt. Op die manier kun je zoveel mogelijk zelf

Als u overweegt om zonnepanelen te installeren, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen om te profiteren van de salderingsregelingen. Bij Encore Solar begrijpen we dat het voor veel mensen lastig kan zijn om de knoop door te hakken en de investering te doen. Misschien maakt u zich zorgen over de kosten, de installatie of de betrouwbaarheid van de apparatuur.

Maar maakt u zich geen zorgen, want Encore Solar heeft al deze zorgen al weggenomen voor vele klanten. We zijn gespecialiseerd in zonne-energiesystemen en hebben jarenlange ervaring in de branche. We kunnen u helpen met het maken van een weloverwogen beslissing en u laten zien hoe u kunt profiteren van de vele voordelen van zonne-energie.

We nodigen u graag uit om contact met ons op te nemen voor een gratis dakscan. Tijdens deze scan zullen we uw dak inspecteren en beoordelen of uw huis geschikt is voor zonnepanelen. We zullen ook een nauwkeurige schatting geven van de kosten en het verwachte rendement van een zonnepaneelsysteem op uw dak.

Maak gebruik van deze kans om uw energierekening te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verminderen. Neem contact op met Encore Solar voor meer informatie over onze diensten en om een afspraak te maken voor uw gratis dakscan. Wij helpen u graag bij het nemen van een stap richting een duurzame toekomst.

Is jouw dak geschikt?

Doe de gratis dakcheck